Ultrazvok srca pri otrocih

Ultrazvočni pregled srca je neinvaziven, neškodljiv in neboleč.

Ultrazvočna preiskava omogoča izvrsten prikaz srčnih struktur in njihovih funkcij. Poleg prikaza srčnih struktur nam ultrazvočna preiskava z doplersko metodo omogoča tudi prikaz gibanja krvi v srčnih votlinah in žilah.

Preiskavo opravlja zdravnik, pediatrični kardiolog, ki je strokovno usposobljen prav za opravljanje ultrazvočnih pregledov otrok.
 
Potek preiskave

Pred preiskavo se bo otrok slekel do pasu in legel na preiskovalno mizo. Otroku bomo na prsni koš prilepili 3 manjše nalepke (elektrode) in jih priključili na ultrazvočni aparat. S temi elektrodami spremljamo električno aktivnost srca, kar nam je v pomoč pri analizi preiskave.

Med ultrazvočnim pregledom srca s posebno sondo drsimo po koži, namazani z gelom. Gel omogoči lažje premikanje sonde po koži, hkrati pa izboljša stik s kožo. Sonda oddaja ultrazvočne valove in deluje kot neke vrste kamera, s pomočjo katere dobimo sliko otrokovega srca. Slike se prikažejo na zaslonu ultrazvočnega aparata in se v digitalni obliki shranjujejo v računalnik. Srce med preiskavo opazujemo z različnih strani. Običajno pregledamo srce preko trebuha, nato pa še preko prsnega koša in vratu. Ob tem otrok ne čuti bolečine, zazna samo blag pritisk sonde na kožo. Med preiskavo boste lahko slišali tudi zamolkel zvok pretoka krvi v srcu.

Po opravljeni preiskavi vam bo zdravnik podal in pojasnil rezultate preiskave ter pripravil izvid preiskave.

Med preiskavo ste lahko ob otroku.
 
Priprava na pregled

Večina otrok ne potrebuje posebne priprave. Pomembno je, da se z otrokom pogovorimo in mu predstavimo aparaturo ter zagotovimo, da je preiskava neboleča in nemoteča. Le pri otrocih, ki so mlajši od 3 let in ne zmorejo ležati pri miru, izjemoma uporabimo sedacijo.

Otrok lahko pred preiskavo in po njej pije in je brez zadržkov. Če ima otrok priljubljeno igračko ali drug predmet, ob katerem zaspi oziroma se pomiri, ga prinesite s seboj, da ga bo imel med preiskavo pri sebi.

Preiskava običajno traja 20–40 min, le izjemoma dlje. Čas preiskave je odvisen tudi od vzroka za preiskavo in seveda od otrokovega sodelovanja.