Ultrazvok dojk

Ultrazvok izberemo kot prvo preiskavo za opredelitev tipljivih zatrdlin dojk pri ženskah, ki so mlajše od 40 let, saj je takrat struktura dojk gosta in z mamografijo slabše pregledna.
Ultrazvočna preiskava dojk je koristna tudi za razjasnitev mamografsko vidnih nepravilnosti in za opredelitev tipljivih zatrdlin ob negativni ali nepregledni mamografiji.
Ker pri UZ preiskavi ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo, jo priporočamo pri nosečnicah in pri mlajših ženskah.

Metoda je zelo natančna za razlikovanje cist od solidnih formacij in tudi precej natančna za razlikovanje žleze od drugih sprememb. Manj natančna je za ugotavljanje mikrokalcinacij.

Pomembno je, da jo izvaja posebej za to usposobljen radiolog.

Po 40., še posebej pa po 50. letu je struktura dojke manj gosta in bolj pregledna z mamografijo. V teh letih je ultrazvok koristen kot dopolnilna metoda, ne more pa zamenjati mamografije.
 
Priprava na pregled

Posebne priprave na preiskavo niso potrebne. Če ima ženska, ki se odloči za UZ (ultrazvok) dojk že mamografske ali ultrazvočne izvide in slike, naj jih prinese s sabo za primerjavo.

Preiskovanka sleče zgornja oblačila in med preiskavo leži na boku ali hrbtu, po navadi z dvignjenimi rokami.

Preiskava traja od 20 do 30 minut.

Povezave:
Ultrazvok dojk: Zgodnje odkrivanje raka
Mamografija in ultrazvok dojk
Mamografija – kdaj in zakaj