Ultrazvok dojk

Ultrazvok dojk je varna in neboleča preiskava, s katero iščemo nepravilnost v tkivu dojk in morebitne znake rakavih obolenj.

Pregled poteka s pomočjo aparata s sondo, ki oddaja ultrazvočne valove. Sonda oddaja in zbira zvoke, ki se odbijajo od organov, nato pa računalnik v aparatu zvoke preoblikuje v sliko, ki jo prikaže na ekranu. Ultrazvočni pregled ne uporablja ionizirajočega sevanja, ki ga uporabljajo pri rentgenskih aparath, zato preiskovanka ni podvržena sevanju.

Pregled nima negatvnih stranskih učinkov in ga lahko uporabimo večkrat. Prav tako je primeren tudi za nosečnice, saj nima negatvnih vplivov na plod.

Ultrazvok dojk ni nadomestilo za mamografjo in se uporablja:

  • kot samostojna preiskava za ženske pred 40. letom starosti
    Zaradi večje gostote dojk je pred 40. letom starost ultrazvok primernejši pregled, saj se z mamografjo v gostem tkivu težje razloči manjše tumorje od žleznih tkiv.
  • kot dopolnilna preiskava k mamografji za ženske po 45. letu starosti
    Določena področja so pri mamografji slabše vidna, prav tako z mamografjo ne moremo odkrit vseh vrst rakov na dojki. dd 10 – 40% od teh lahko odkrijemo z ultrazvočno preiskavo.
    Ultrazvok po 45. letu ni nadomestlo za mamografjo, je pa lahko dopolnilni pregled, s katerim se pridobi dodatne informacije.

Čakalna doba: od 1 dan do največ 14 dni . Ambulanta je samoplačniška.

Naročilo na pregled: 041 347 444 ali Pošljite povpraševanje

Kako poteka ultrazvok dojk?

Za pregled dojk posebne priprave niso potrebne. Pomembno je, da na preiskavo prinesete vse predhodne izvide, ki jih imate, da jih lahko primerjamo z našimi ugotovitvami.

Preiskava poteka tako, da preiskovanka sleče zgornji del oblačil, se uleže na bok ali hrbet in dvigne roke. Ustrezno usposobljena zdravnica (specialistka radiologije) z gelom (na vodni osnovi, brez vonja) namaže kožo na predelih preiskave. S posebno sondo drsi po teh predelih in na monitorju spremlja živo sliko tkiva dojke.

Preiskava traja približno 20 minut.

Vaš zdravnik: Miljeva Rener dr. med.

Miljeva Rener dr. med. je specialistka radiologije, ki je bila zaposlena na dnkološkem inšttutu v Ljubljani. Tam je bila vrsto let vodja Konzilija za netpljive lezije v dojkah. S svojimi članki je prispevala k ozaveščenost preko številnih domačih in tujih strokovnih revij. Več o njej najdete tukaj

Kdaj in kako pogosto na pregled dojk?

Osnovna in najbolj pogosta uporaba ultrazvoka dojk je iskanje in postavljanje prve diagnoze pri odkrivanju nepravilnih tvorb v tkivih dojk. Z ultrazvokom pomagamo odkrit, če je nepravilna tvorba trdne oblike (rakavo ali nenevarno tkivo), napolnjena s tekočino (npr. benigna cista) ali oboje.

Pogosto se ultrazvok dojk uporabi tudi kot dodatna metoda pri mamografji. Kljub temu, da ultrazvok ni zamenjava za mamografjo, pa mamografja ne zazna vseh rakov dojke. Nekateri predeli niso vidni z mamografjo, težava pa je tudi pri mlajših ženskah, kjer je tkivo dojk bolj gosto, ima veliko žleznega in vezivnega tkiva in manj maščobnega tkiva. Zaradi tega je z mamografjo težje zaznat rakasta obolenja pri ženskah z gostm tkivom dojk.

Ultrazvok dojk je primeren tudi za vse ženske, ki spadajo v ogroženo skupino – imajo v ožjem družinskem krogu sorodnike, ki so oboleli za rakom dojk ali rakom na jajčnikih. Prav tako je, za razliko od drugih bolj invazivnih metod, ta pregled primeren za nosečnice in doječe matere.

Čakalna doba: od 1 dan do največ 14 dni . Ambulanta je samoplačniška.

Naročilo na pregled: 041 347 444 ali Pošljite povpraševanje

Povezave:
Ultrazvok dojk: Zgodnje odkrivanje raka
Mamografija in ultrazvok dojk
Mamografija – kdaj in zakaj